Nu ska jag beskriva portfolio som pedagogisk metod.
I boken presenteras arbetet med portfolio som ett förhållningssätt och en form av pedagogisk dokumentation som är lärarledd och elevaktiv, positiv och meningsfull. Portfolien tar upp elevens starka sidor och det blir en positiv dimension i relationerna runt och med eleven. Portfolion ”syftar till att beskriva och tydliggöra och ge ett utvecklingsperspektiv på vad och hur eleven lär sig, hur målen uppnås, vilket stöd som behövs, samt hur eleven tänker kring sitt eget lärande och sin utveckling” (Ellmin 2003:22)
Det svåra är att praktiskt nå dit.
När jag började arbeta som förskollärare för 6 år sedan fick jag lära mig att varje barn hade en portfolio pärm som stod i bokhyllan. Där skulle vi sätta in bilder på barnen när de lär sig någonting och teckningar som visar hur de ritar. Vi hade även fasta hållpunkter som varje barn skulle göra och sätta in i sin pärm. Exempelvis teckning av familjen eller självporträtt samt hand och fotavtryck. På samma vis som det beskrivs i boken på sidan 84. Dessa fungerade sedan som så att barnen ibland satt och bläddrade i sina pärmar och tittade på bilderna från när de började förskolan. ”Titta där är jag när jag var liten”.
Detta arbetssätt känns förlegat för oss och jag anser att man med detta arbetssätt inte utgår från läroplanen med barnens intressen som utgångspunkt. Om ett barn inte gillar att måla gubbar och självporträtt utan istället bara målar katter så varför kan inte en sådan teckning lika väl visa barnets kunskaper och utveckling?
Under de sex åren som jag arbetat har vi diskuterat och förändrat vår portfoliometod. Vi är i skedet just nu att utveckla en digital portfolio i unikum där föräldrarna får en större insyn och roll. Vi har även allt mer frångott det som jag anser vara det förlegade arbetssättet och fokuserar mer och mer på frågor kring barnens relationer, självkänsla och självbild. Dessa frågor är svårare att dokumentera kring då det inte syns lika tydligt på ex en teckning vad barnet lärt sig, så det krävs mer av oss pedagoger för att synliggöra dessa frågor.
Då vi har en ipad på varje avdelning nu så har vi börjat dokumentera verksamheten med hjälp av den. Men vi känner ännu inte att vi hittat rätt verktyg för att på ett enkelt och snabbt sätt kunna dokumentera barnen i verksamheten, göra barnen delaktiga i sitt eget lärande och sedan få in det i unikum.
- Posted using BlogPress from my iPad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar