7 oktober 2012

Mediers påverkan i lärmiljöer

Jag har valt att ta del av rapporten Småungar och medier 2010 då denna undersökning tar upp barn i de åldrar som jag arbetar med.

Dagens digitala värld är otrolig och finns överallt omkring oss. Det handlar inte bara om tv, spel, dator som det diskuterats kring i många år nu utan idag finns den digitala världen i reklamskyltar på stan, på sargen runt fotbolls eller hockeymatchen, i telefonen samt i surfplattan hemma. Är det något man undrar över idag så letar man inte efter en bok att slå i utan man tar upp sin telefon och "slår upp" svaret i den.

Att media har många bra egenskaper är nog de flesta överens om. Det som är intressant är om och i så fall hur media påverkar oss och våra barn.

Rapporten tar upp frågan om Negativa medieupplevelser med hjälp av frågan "Har barnet gett uttryck för att det mått dåligt av något innehåll i tv, film, dator-/tv-spel eller på internet?" Här känner jag, kan barnen verkligen själva ge uttryck för det? Ja visst kan de ge uttryck för om de ser något hemskt eller skrämmande vid ett specifikt tillfälle. Men om de ofta tittar på ett program som exempelvis har små inslag av att nedvärderar djur eller folkgrupp så är frågan om inte barnen också påverkas av detta.

Man frågar även föräldrarna om deras åsikter om tv:s, dator-/tv-spels samt internets effekter på barnen. Men jag anser att man har missat en viktig effekt i rapporten och det handlar om stress. Inget av föräldrarnas svarsalternativ handlar om stress, möjligtvis det svarsalternativ som är att det leder till ohälsa.
Dagens generation barn får en helt annan bild av världen än äldre generationer. De får upplevelsen av att världen inte är så stor, allt finns ju bara några knapptryckningar bort. De får ta del av en väldigt massa sinnesintryck under en dag som deras hjärna ska hinna med att sortera ut. Då menar jag inte att alla sinnesintryck är av ondo utan bara det att hjärnan ska hinna med att sortera och bearbeta alla intryck man får. Frågan är om barnen av idag hinner med det, och om de inte hinner med att sortera alla intryck vad händer då med dem? Detta tycker jag är en intressant aspekt som inte tas upp i rapporten.


- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar